PROGRAMKERESŐ
Ke Sz Cs Sz Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre!


SZAVAZÁS
Mely programokból látna többet szívesen a Városi Könyvtárban?

 


 
OLDALTÉRKÉP
Fejezetek a könyvtár történetéből
1920-ban kezdődött el a városi könyvtár szervezése. Alapul a város tulajdonában lévő, nagyobbrészt jogi, közigazgatási könyvek szolgáltak, melyek a városháza különböző hivatali szobáiban voltak elzárva. A könyvtár megszervezését Hübner Emil ügyvéd vállalta. Segítője Szalisznyó Lajos volt. 1924. november 5-én nyílt meg a könyvtár az olvasók számára a városháza két szűk szobájában. A kb. 2400 kötetet számláló muzeális jellegű könyvtár anyaga elsősorban a humán tudományok régi szakkönyveit tartalmazza. Csak helybenolvasásra adtak ki műveket. Az olvasók négyötödét a diákok alkották. Tíz év alatt az induló állomány a kétszeresére nőtt.


Nyolc év múlva a Szegfű u. 2. sz. alá (ma a Múzeum épülete) költözött a könyvtár, a volt Forgalmiadó Hivatal helyiségeibe. Ezután a ceglédi könyvtár fejlődése lényegében megállt, a háborús események végleg elterelték róla a figyelmet.

A könyvtár újraszervezésén már 1946-ban dolgoztak, a nyilvánosság számára azonban csak 1948-ban nyitották meg a kapukat. A megnyíló könyvtár a Ceglédi Körzeti Szabadművelődési Hivatal Kölcsönkönyvtára nevet viseli.
A fejlődést az 1950. év hozta meg. Ekkor alakult meg ismét a Városi Könyvtár a Művelődési Ház három helyiségében.


1953. január 1-én a Szabadság tér 5. sz. alatti üzletsoron megnyitották a három nagy teremből és a két kisebb helyiségből álló Járási Könyvtárat. Ehhez alapul szolgált a Városi Könyvtár állománya és kölcsönzési felszerelése, a hálózati munka területén pedig a Körzeti Könyvtár állománya és személyzete. Az adatok tanúsága szerint az új intézmény az indulás lendületében hatalmas eredményeket ért el. Harminc éven át a könyvtár forgalmának több mint felét az ifjúság kölcsönzése alkotta. Hosszú időre végleges megoldást jelentett a külön Ifjúsági Könyvtár megnyitása az épületben 1958 decemberében. Külön teremben, külön könyvtárossal, e célra készített bútorzattal és felszereléssel megnyílt Pest megye első gyermekkönyvtára.


A Járási Könyvtár - mint a községi könyvtárak szakmai irányítója - a kiskönyvtárak észszerű központosítását, szakmai - módszertani ellátását megvalósította és közel 40 éven keresztül fejlesztette, korszerűsítette.


A honlap a "Közkincs 2008." Program keretében, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus támogatásával készült.

www.mmi.hu
Magyar Művelődési Intézet
és Képzőművészeti Lektorátus
www.nka.hu
Nemzeti Kulturális Alap
www.pmkult.hu
Pest Megyei
Közművelődési Intézet
www.erikanet.hu
Egységes Regionális Információs
Közművelődési Adatbázis
www.pemeksz.hu
Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete
www.mke.oszk.hu
Magyar Könyvtárosok Egyesülete
www.oszk.hu
Országos Széchenyi Könyvtár
www.szikla.net
Szikla Integrált
Könyvtári Rendszer
www.okm.gov.hu
Oktatási és Kulturális
Minisztérium
www.cegled.hu
Cegléd Város
Hivatalos Honlapja

 
 

a lap tetejére
A lap 0.0163 másodperc alatt készült el.
Copyright 2017 Cegléd Városi Könyvtár design by © Ceglédinfo
| A látogatók száma 2010.02.01-től összesen: 1168022 | Ebben a hónapban: 28114 | Ma: 582 | jelenleg: 3 | Statisztika |