PROGRAMKERESŐ
Ke Sz Cs Sz Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre!


SZAVAZÁS
Mely programokból látna többet szívesen a Városi Könyvtárban?

 


 
OLDALTÉRKÉP
Fejezetek a könyvtár történetéből
Az ellátási és működési feltételek szerény mértékű javításának első állomása 1974-ben az újvárosi lakókerületben megnyíló fiókkönyvtár volt. Az elhelyezési gondok enyhítésére külső raktárhoz jut a könyvtár. Újabb jelentős fejlődési állomás, amikor 1976-ban a központi épületből a Piac térre, egy átalakított, felújított helyiségbe költözik a gyermekkönyvtár. Helyén olvasóterem kialakítására nyílik lehetőség.


1984. június 6-án az Ünnepi Könyvhéten Cegléd városa kapta az első olyan autóbuszt, amelyet az IKARUSZ gyár sajátosan könyvtári célokra készített. Ezzel, hosszú előkészítő munka után új szolgáltatás indult útjára a városban. Ez a mozgókönyvtári ellátás volt, amely 1984-2012-ig állt az olvasók rendelkezésére.


1987-ben új helyre költözött a gyermekkönyvtár. A város egyik legszebb épületében a Gubody utcában egy kastélyszerű régi polgárházban igazi otthonra talált, amit az Önkormányzat 2000-2001-ben felújíttatott.
1990-re egy üzlethelyiség hozzácsatolásával lehetőség adódott a Szabadság téri épület bővítésére, felújítására. Igy a 342 négyzetméteres alapterületen a felnőtt könyvtárban sor kerülhetett a galérián folyóirat-olvasó, zenei részleg, olvasóterem kialakítására, a helytörténeti gyűjtemény elhelyezésére, kölcsönzőtér bővítésére.


Az évtizedek alatt a többszöri költözködések és felújítási munkák következtében kialakult könyvtári részlegek állománya ma közel 117 ezer egységet számlál. A kölcsönzés és a helybenolvasás évente 6000-nél több beíratkozott olvasó igényét elégíti ki. A kölcsönzött dokumentumok száma évente 170-180 ezer darab. A könyvtár látogatóinak száma évenként eléri a 70 ezer főt.

90 év alatt a szolgáltatások folyamatos fejlesztésével, korszerűsítésével egyre több olvasó könyv - és információigényét elégíti ki a városi könyvtár. A könyvtár évtizedek óta ad otthont különböző rendezvényeknek, író-olvasó találkozóknak, kiállításoknak. Ezek a rendezvények számos látogatót vonzanak. Itt működik a Kárpáti Aurél Irodalmi Asztaltársaság, itt szerveződnek a Cegléd Barátainak Köre közgyűlései, rendezvényei.

 

A ceglédi könyvtárnak hagyományai vannak a gyerekekkel és a fiatalokkal való foglalkozások szervezésében, mint például a szavalóversenyek, vetélkedők, nyári olvasótáborok, stb., valamint az idősek és betegek könyvtári ellátása érdekében szervezett "Könyvet házhoz!" szolgálatban. A fonotéka, "hangos könyv", mikrofilm után alapítványi felajánlások, pályázatok segítségével a könyvtár megteremtette a korszerű számítógépes tájékoztatás alapjait.


A Magyar Soros Alapítvány támogatásával kezdődött a könyvtárban az INTERNET használata.


A honlap a "Közkincs 2008." Program keretében, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus támogatásával készült.

www.mmi.hu
Magyar Művelődési Intézet
és Képzőművészeti Lektorátus
www.nka.hu
Nemzeti Kulturális Alap
www.pmkult.hu
Pest Megyei
Közművelődési Intézet
www.erikanet.hu
Egységes Regionális Információs
Közművelődési Adatbázis
www.pemeksz.hu
Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete
www.mke.oszk.hu
Magyar Könyvtárosok Egyesülete
www.oszk.hu
Országos Széchenyi Könyvtár
www.szikla.net
Szikla Integrált
Könyvtári Rendszer
www.okm.gov.hu
Oktatási és Kulturális
Minisztérium
www.cegled.hu
Cegléd Város
Hivatalos Honlapja

 
 

a lap tetejére
A lap 0.0155 másodperc alatt készült el.
Copyright 2017 Cegléd Városi Könyvtár design by © Ceglédinfo
| A látogatók száma 2010.02.01-től összesen: 1167925 | Ebben a hónapban: 28017 | Ma: 485 | jelenleg: 2 | Statisztika |